Vegetariska recept

Älskade mat!
Jag har alltid älskat att laga mat, baka och odla! Innan jag mötte yogan åt jag en kost som till huvuddelen bestod av animaliska produkter, förvisso från egen gård och skog men min matsmältning var helt ur led!
När jag mötte KY blev det också naturligt att prova den yogiska kosten. Yogan förespråkar vegetarisk kost dvs mat som processas i vår kropp på mindre än 18 timmar. Längre ska inte maten vara kvar i kroppen då börjar det att läcka ut ämnen i vår kropp som egentligen ska lämna vår kropp. Allt kött tar 24 till över 30 timmar att processa i vår kropp.
Matsmältningen har en stor betydelse för hur vi mår och är tätt sammanlänkat med vårt immunförsvar. Ett bra mått på en fungerande matsmältning som stöder vårt immunförsvar är att man tömmer tarmen minst 1 gång per dag och då helst på morgonen. Allt annat räknas som "förstoppning" yogiskt sett!
Vi är alla olika och våra kroppar är olika bra på att ta hand om den föda vi stoppar i oss.
Prova att byta ut några måltider i veckan mot vegetarisk kost och känn efter vilka effekter det får på dig!
 
 

Yogiska recept 


 

Vi vill uppmuntra till att äta sunt vegetariskt. Här finner du recept på de soppor vi gjort på Yogainstitutet. I sopporna används många olika kryddor och en del kan vara svåra att finna! Du kan beställa
dem på nätet: Govindas nätbutik.
"Dinkelbröd":
5dl Dinkelmjöl
2dl Havergryn
1 dl Linfrö
1dl Russin
1dl Solrosfrö
2 tsk Bikarbonat
2 Nypor salt
4 dl Naturell yoghurt
1 Rivet äpple
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Smörj en avlång bakform med olja/smör.
Grädda i ca 175'C i 45-60 minuter. Låt limpan svalna inlindad i en kökshanduk.
Smörgåspålägg och tillbehör:

 

"Pumpaparmesan":
1dl Pumpakärnor
1/2 tsk Salt
Mixa till "mjöl" i mixer.
Gott att strö på soppan eller smörgåsen!

 

"Sourcreamost":
1 1/2 dl Cashewnötter
3/4 dl Vatten
1 1/2 msk Citronjuice
Salt efter smak
5 cm Purjolök eller 1 vitlöksklyfta.
3 tsk Basilika - färsk.
3 tsk Dill - färsk
Mixa samman ingredienserna. Förvaras i kylen håller sig 5 dagar.

 

"Hummous":
4 dl Kokta kikärtor (kan bytas ut mot svarta bönor.)
1 1/2 dl vatten
2 msk Olja
3 msk Pressad citron eller lime
1 1/2 tsk salt
2 msk Tahini (sesampasta) Recept nedan men finns färdigt på Hälsokostaffärer.
1 tsk Tamari (kan uteslutas) Lagrad ekologisk soja.
Jag brukar också ta ett par vitlöksklyftor och ibland smaksätta efter humör!
Svartpeppar, paprikapulver, persilja, färka kryddor......bara fantasin och smaklökarna sätter stopp!
Hummous är gott att ta en stor sked och lägga i soppan, breda på smörgåsen eller som tillbehör med grönsallad.

 

"Tahini":
3dl oskalade sesamfrön.
1 1/2 dl olja
salt
Rosta sesamfröna i ugnen på 175'-200'C i 5-10 minuter. Passa när fröna är i ugnen det kan gå fort!
Lägg fröna i en mixer och tillsätt oljan mixa det tillsammans och smaksätt med salt.
Nyttigt gott smörgåspålägg men också gott som mellanmål tillsammans med 1 äpple eller 1 banan

 

"Ghi - Smörolja":
Ghi är ren smörolja och är ypperligt att använda i matlagning! Ghi är en god proteinkälla, smörjer tarmen och tål höga temperaturer utan att bilda transfetter. Ghi underlättar matsmältningen och är utmärkt för aptiten, minnet och intelligensen. Under kokning av smöret försvinner Kolesterolet! Du kan prova att använda Ghi om du är laktosintolerant då mjölkens sockerarter skiljer sig från smöroljan under tillagningen av Ghi.
Så här gör du Ghi:
1kg helst osaltat smör men det fungerar med normalsaltat.
1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Sänk sedan värmen till lägsta tänkbara! Passa på så det inte bränns!
2. Skumma av lite då och då med en hålslev. Ghin är färdig när du kan se avlagringarna som bildats i botten på kastrullen.
Färgen på smöroljan är då gyllen gul, klar och genomskinlig. Tar ca 45-60min.
3. Värm en glasburk eller dylikt att ha Ghin i.
3. Ta en melitta hållare med ett melitta filter och häll försikigt i Ghin. Du kan också skumma ytan väl och sen försiktigt hälla
Ghin i burken utan att filtrera.
Nu har du ren smörolja som luktar gudomligt att använda som fett i matlagningen.
PS! Jättefint att smörja in trorra händer och fötter med! :-)
"Mungbönsgryta"
Kundaliniyogans baskost som främjar matsmältningen och ger kroppen den energi och näring den behöver! Mungbönsgryta verkar också utrensande på din kropp, du kan äta den som monodiet under en period för att rensa ur kroppen och förbättra din matsmältning!
2 1/2dl mungbönor blötlägges över natten, kokas 45-60min i 5dl vatten.
2 1/2 dl basmatiris, kokas i 15 min i 5dl vatten och 1msk Ghi/olja och salt.
Följande förberededs och stekes tillsammans på svag värme med 3msk Ghi/olja:
4-5 gula lökar hackade
8-10 klyftor vitlök pressas
5 cm färsk skalad ingefära rives fint på rivjärn
Tillsätt följande kryddor i lökblandningen:
1msk Gurkmeja
1msk Garam Masala
1msk malen koriander
1tsk Spiskummin
1/2 tsk mald Svartpeppar
1/2-1tsk Chilipeppar
1tsk malen Kardemumma
Låt lök "Curryn" fräsa ihop ordentligt ca 10 min.
Blanda samman mungbönor, ris och lök-kryddblandningen.
Smaka av med salt!
Till grytan äter du kokta grönsaker ex morötter, rödbetor, broccoli, gröna bönor du kan också blanda i kokta grönsaker i grytan! Här sätter bara fantasin gränser!
Servera gärna med lite naturell yoghurt eller gör en god cremefraishe sås!
Magen säger Tack & Amen!
Jag brukar koka en jättesats som jag sen fördelar portionsvis i plastpåsar! Lätt att ta fram ur frysen till lunch eller middag!
 
"Yogisk linssoppa" Energigivande soppa, bra för dina leder och gasdrivande.
2dl Grönalinser 
8dl vatten
1 ekologisk buljongtärning
1 gul lök
1/2 tumlängd färsk skalad ingefära
2-3 vitlöksklyftor
Ghi/olja
1tsk gurkmeja
1msk koriander
1msk garammasala
1tsk spiskummin
Salt
Ev. färsk koriander
Ev.lite kokosgrädde eller mandelgrädde.
 
Koka linserna i buljong tills de är helt mjuka ca 30 min. Hacka lök, riv vitlök och ingefära. Smält fettet i en stekpanna och fräs lök, vitlök och lök på ganska svag värme tills de mjuknat. Blanda i alla kryddorna i lökblandningenoch låy fräsa till en "curry" på svag värme. Blanda ner "Curryn" i soppan och tillsätt ev lite "grädde". Strö ev över färsk koriander.
 "Mungbönssoppa med tomat":
1 1/4 dl mungbönor (blötlägges i 5 timmar)
1 l Vatten
1 msk ghi eller olja.
1 färsk finhackad chili OBS! Ta bort kärnorna! Vill du ha en mildare soppa ta endast en halv chili!
1 msk torrostad malen koriander. Du rostar korianderfrön i 200'C och mal sen i mortel.
1/2 tsk Hing. En indisk krydda kolla i någon orientalisk livsmedels affär eller beställ på nätet. (God och bra mot gaser i magen!)
1 tsk färsk ingefära som du river fint på rivjärn.
1 1/2 dl Tomatpuré
1 msk Råssocker
1 3/4 tsk salt
Koka upp bönorna och skumma av.Tillsätt ghi/olja, chili och ingefära. Låt koka på låg värme under lock i ca 1 timme eller tills bönorna är sönderkokta.Blanda i övriga ingredienser och koka på svag värme i 5-10 minuter. Vispa soppan slät helst med stavmixer!
"Röd Linssoppa"
2 dl Röda linser
1 l grönsaksbuljong
Koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddorna koka 10 min.
1/2 tsk kumminfrön
1 tsk timjan
Tillsätt 2-3 skivade morötter
1/2-1 purjolök i skivor
Koka tills morötterna är mjuka.
Smaka av soppan med salt.
"Mungbönssoppa med spenat och kokos"
1 1/2 dl hela mungbönor lägges i blöt ca 5 timmar.
1 L vatten
3/4 tsk gurkmeja
1 tsk färskriven ingefära
1 msk Ghi eller vegetabilisk olja
1/2-1 färsk Chili delad på längden och ta bort kärnorna
2 tsk anis
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 krm nymalen kardemumma
1 burk ekologisk kokosmjölk
1 3/4 tsk salt eller efter smak
ca 50 gr spenat ( Kan uteslutas)
Koka upp mungbönorna i vattnet och skumma av. Tillsätt gurkmeja och ingefära låt koka ca 1 timme
eller tills bönorna är sönderkokta. Koka med spenaten sista 5 minuterna.
Värm Ghi eller olja i en kastrull tillsätt chili och därefter anis. När anisen mörknat en aning tillsätt koriander och
kardemumma. Häll snabbt kryddblandningen i soppan. Ta bort chilin och tillsätt kokosmjök och salt. Låt allt
koka några minuter och vispa soppan slät.

"Grönkålssoppa"
2 msk Ghi/Olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk Curry
2 lökar eller 1 stor purjolök hackad/skivad
8 potatisar i ca 2x2cm bitar
2 morötter skivade
2 liter vatten
2 Ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 dl röda linser
300 gr grönkål, hackad.
salt och svartpeppar efter smak
Fräs lök och vitlök i oljan tillsammans med Curry.
Tillsätt potatis och morötter och fräs med någon minut.
Häll på vatten + buljong.
Koka ca 10 minuter.
Skjölj linserna lägg dem i soppan och tillsätt linserna tillsammans
med grönkålen. Koka ytterligare 10-12 minuter.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

"Grön Linssoppa med potatis"
1 lök
Ghi/olja till stekning
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
2 liter vatten
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
3 dl gröna linser
3 potatisar i tärningar
1 msk tomatpuré
salt och peppar efter smak
blad spenat (kan uteslutas)
Hacka löken och fräs i oljan tillsammans med kryddor
och ingefära tills löken mjuknat. Tillsätt vatten, buljong,
linser, potatis tomatpuré och ev. spenat. Låt koka tills
linserna och potatisen är klara 20-25 minuter. Smaka
av med peppar och salt.
"Soppa på sötpotatis med curry"
1 stor sötpotatis eller 2 mindre. Skalas och skäres i bitar.
4 svenska potatisar. Skalas och skäres i mindre bitar.
2 palsternackor. Skalas och skäres i bitar.
1 purjolök. Skjölj och skär i bitar.
1 liter ekologisk grönsaksbuljong.
1-2 msk Ghi/ Olja/ smör.
1 msk Curry.
salt & peppar ev 1 tsk färskpressad citron.
Koka upp buljongen och lägg i rotfrukterna. Låt koka tills de är mjuka.
Fräs purjolök och curry i fettet tills purjolöken är mjuk.
Blanda ner purjofräset i slutet av koktiden.
När rotfrukterna är mjuka mixar du hela soppan med stavmixer
eller vanlig mixer. Smaksätt med salt och peppar.
"Indisk Linssoppa med lök, kanel och spenat."
2dl Röda linser
2 små finhackade lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 bit hel kanel
1 msk riven färsk ingefära
1 lagerblad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk Curry
1/2 paket frusen bladspenat
1-2 tsk salt
Ekologisk buljong
Ev färskpressad citron
Låt linserna sakta sjuda i 1 L vatten i 20 minuter.
Värm oljan i en stekpanna och fräs löken på svag värme tillsammans med alla kryddor.
Rör ner krydd och lökblandningen i linserna och tillsätt buljong sjud sakta i 30 min.
Tillsätt spenaten när det återstår några minuter.
Smaka av med salt och ev citron.
"Majs och potatissoppa"
9 dl Vatten
3 dl potatis skuren i midre bitar
3 dl majskorn
1 lagerblad
2 msk smör
1/2 tsk hing
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 krm muskot
1 1/2 tsk salt
1 dl grädde
ev. färsk persilja,
Koka potatis, majs och lagerblad i vattnet tills potatisen är mjuk.
Häll av vattnet och spara det. Ta bort lagerbladet och mixa
grösakerna till en puré.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt kryddorna, grönsaksvattnet, grädden
och purén. Koka upp. Ta av från plattan. Rör ner salt och persilja.
"Ranshers röda linssoppa"
2dl röda linser
1 liter ekologisk buljong
2 morötter i mindre bitar
1 purjolök i skivor
1 1/2 msk ekologisk kokosolja eller annan matolja.
1 tsk hel spiskummin
1/2 tsk hing
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 tsk malen chili
1/2 tsk gurkmejja
1/2 burk ekologisk kokosmjölk
1/2 msk nypressad citron
salt efter smak.
Skjöl linserna och koka dem i buljongen i 10 minuter.
Tillsätt morotsbitarna koka 5 min.
Värmt kokosfettet/oljan i en liten gryta rör ner spiskummin
och låt dem fräsa en liten stund. Häll i resten av kryddorna och
rör runt.Häll kryddblandningen i soppan lägg i purjolöken och
häll i kokosmjölken. Koka upp och låt koka ca 5 minuter.
Smaka av med salt och nypressad citron.
"Morotssoppa"
8 dl vatten
1 dl grädde
4 dl morötter skivade
1 msk smör
1tsk garam masala
1/2 tsk hing
2 krm nymald svartpeppar
1 msk råsocker
1 1/4 tsk salt
ev. hackad persilja eller dill
Smält smöret och fräs morötterna tills de är mjuka. Tillsätt några matskedar vatten
om det behövs, därefter hing, garam masala och svartpeppar.
När morötterna är mjuka mixar du dem i en mixer eller med stavmixer.
Tillsätt vatten och grädde i den mixade purén och koka upp.
Smaksätt med salt ,socker och persilja/dill.
Himelskt gott! :-)
"Morotssoppa med belugalinser"
6 morötter i skivor
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1/2 chili utan kärnor!
1 burk kokosmjölk
1/2 lime pressad
2 buljongtärningar
salt och svartpeppar
2 dl belugalinser
Ghi/olja
Koka belugalinserna i egen gryta ca 20 min.
Värm Ghi/olja och fräs lök,vitlök,chili och ingefära.
Blanda ner morotsslantarna och fräs med en stund.
tillsätt 7dl vatten, buljongtärningar och kokosmjölk.
Koka tills morötterna är färdiga. Ta bort chilin ur soppan
och mixa med stavmixer. Tillsätt linserna och smaksätt
med salt, peppar och limesaft.
"Grönsakssoppa med Linser"
2 msk Ghi/Olja
2 tsk riven färsk ingefära
1 tsk spiskummin
1 krm malen svartpeppar
2 tsk Garam Masala
200 gr kålrot i små tärningar
100 gr broccoli
100 gr ärtor
100 gr gröna bönor
1/2 purjolök i skivor
2 L vatten
2 tärningar buljong
2,5 dl röda linser
100 gr bladgrönt- spenat/mangold el liknande
Hetta upp Ghi/Olja i en kastrull tillsätt ingefära
spiskummin och svartpeppar låt det fräsa
en stund under omrörning. Tillsätt kålrotet och
fräs några minuter lägg sen ner purjolöken och
låt den bli mjuk. Tillsätt linserna, vattnet och buljongen
koka i 15 minuter. Tillsätt övriga grönsaker och koka
ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt ev lite limesaft.
Servera gärna med en klick Creme Fraish och lite groddade mungbönor.

 

"Groddade Mungbönor eller gröna linser"
Ta 2dl mungbönor skölj och blötlägg under natten.
Nästa morgon sköljer du dem igen, låter vattnet rinna av
och häller tillbaka i en bunke. Låt bunken stå framme på bänken och skölj
2-3 gånger om dagen. Snart gror mungbönorna och förvandlas till näringsbomber du
kan blanda i salladen, toppa soppan med eller tillsätta en näve i din smoothie!
När den vita grodden är 1-2cm häller jag dem i en plastburk med lock och
förvarar i kylen där de håller sig några dagar.
"Libanesisk linssoppa"
2msk Ghi Olja
2 gula lökar
2 potatis
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
1 1/2 liter vatten
2 ekologiska buljongtärningar
1 pressad citron
1-2 tsk malen spiskummin
1 krm kajennpeppar
salt, peppar
ev. hackad persilja
Skala lök och potatis och skär i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt.
Värm Ghi/olja och fräs kryddorna (spiskummin, kajenpeppar, vitlök) och löken en stund.
Lägg linser, potatis,lök, vitlök och buljong i en grytan och tillsätt vatten.
Koka 20 min under lock.
Smaksätt med citron,salt och peppar.

 

"Tomatsoppa med gula mungbönor"
5dl krossade ekologiska tomater.
2msk smör
1/2 tsk Hing
2 krm nymald svartpeppar
1/2 tsk rostad malen indisk kummin.
1 tsk rostad malda korianderfrön.
5 dl vatten
2 msk råsocker
1 dl grädde (sojagrädde)
salt
1/2-1 dl gula mungbönor.
Koka de gula mungbönorna i dubbla mängden vatten 20-30 minuter tills de är mjuka i en egen gryta.
Smält smöret i en gryta tillsätt i följande ordning hing, svartpeppar, kummin och koriander.
Tillsätt tomatkrosset, vattnet och grädden låt koka upp och låt puttra 5-10 minuter.
Vänd ner de kokta mungbönorna och smaksätt med råsocker och salt.

 

"Pumpasoppa"
500 gr Pumpa
2 msk Ghi/olja
9 dl vatten
2 ekologiska buljongtärningar
1 dl sojagrädde
1 msk Garam Masala
Salt Peppar
För att öka på proteininnehållet i soppan kan du även här tillsätt kokta gula mungbönor enligt
receptet ovan.
Skala pumpan och skär i tärningar som du sedan ungsbakar med lite Ghi/olja 20-25 minuter tills de är mjuka
i 200 grader. Värm Ghi/olja i en gryta och fräs Garam Masalan tillsätt den ugnsbakade pumpan fräs en stund.
Tillsätt vatten och buljong samt grädde och koka upp. (Tillsätt kokade gula mungbönor om du väljer att ha med det)
Kör soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaksätt med salt och svartpeppar.
 

 

"Thaisoppa"
2 morötter
1 fänkål
1 tumme färsk ingefära
Pittakrydda eller 1 msk Koriander
2 dl röda linser
½ purjolök
1 citrongräs
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 burk ekologisk kokosmjölk
1 msk Fishsauce (ger lite mer thailändsk smak, men kan uteslutas om helvegetarisk)
½ paket risnudlar
saften av en halv lime
salt & peppar efter smak

 

Fräs den hackade ingefäran, citrongräsetm de rivna eller hackade morötterna och fänkålen i ghee eller olivolja, så att de är lite mjukare och glansigare. Tillsätt kryddor och fräs en stund till. Tillsätt linser och vattnet och låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölken, risnudlarna, och purjolöken. Låt koka i 2 minuter. Tillsätt sedan fisksås och lime. Smaka av med salt och peppar.
 
Vegetariska alternativ till Julbordet:
 
Supergoda "köttbullar"!
 
3 dl riven ost ( jag använde Prästost)
1 dl hackade valnötter (här tog jag 1/2dl valnötter och 1/2dl cashewnötter)
2 dl ekologiskt ströbröd
3 st ägg
1 finhackad lök
1 tsk spiskummin
1 tsk Garam Masala
1 tsk koriander
1 tsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk Chili
 
Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Låt stå en liten stund och rulla sen ca 30 st köttbullar. Stek dem gyllenbruna på ganska svag värme i Ghi/olja/smör.
Vill du ha sås så tar du undan "köttbullarna" vispar i 1 tsk Garam Masala och 1 tsk Gurkmeja i stekpannan tillsätter 3dl vatten och en buljongtärning. Låt koka ihop en stund och tillsätt sen 2 dl grädde! För svensk smak byt kryddorna till peppar och lite soya! Smaklig spis!
 
"Överjordiskt god Majspudding"
 
Gör först 1 sats "Creamed Sweetcorn" enligt följande:
2 msk smör smälts i en gryta
2 msk mjöl vispas ner i smöret.
3 dl grädde + 1 dl mjölk tillsätts och vispas tills det tjocknar.
1 stor burk majs  tillsätts.
1/4 tsk salt, vitpeppar och lite socker tillsätts. Låt småputtra en stund och låt det sen svalna.
5 ägg vispas med elvisp
Tillsätt sedan under handvispning 3 dl grädde, 3dl mjölk, 1 dl vetemjöl,1/2 tsk bakpulver, 1/2tsk salt, 1 1/2 burk majs (ca 340g), och den avsvalnade "Creamed Sweetcorn".
Smörj en form ca 33x25cm och häll i smeten. Grädda i 190 grader i ca 1 timme!
Den här satsen räcker till 8 personer vid huvudmål. Betydligt fler om det serveras på ex Julbord! Den är otroligt god och mättande!
 
"Hymboholmssallad"
 
En "julig" röbetssallad som funnits på mitt julbord så länge jag kan minnas!
2-3 rödbetor tärnas till små tärningar.
4 äpplen (Ingrid Marie) skalas och tärnas.
2 msk tärnad inlagt gurka
Läggs i en skål och blandas om.
Gör en sås på 1 msk pepparrot, 2 tsk ättika, 2msk socker, 1/2 tsk salt och 1/4 dl grädde. Rör tills sockrets löst upp sig. Blanda ner i rödbetsblandningen  Läggsalladen i en glasburk och njut av på julbordet!
 
 
 
8 dagars Meny från Ayurveda uppdrag på Hannemo kursgård!
 
I början av oktober 2014 lagade jag lunch och middag till 30 härliga deltagare på Axelssons Yogalärarutbildning.
Maten är i grunden hämtad från det Ayurvediska köket. Med kryddor och innehåll som stödjer matsmältningen och balanserar din Vata dosha.
 
Hösten är på god väg det blir kallare, blåser snålt, torkar ut så även naturen går in i vata. Då är det tid att byta ut salladen mot varm vällagad mat! Att smörja lite extra invändigt med fett av god kvalité! Här följer goda enkla recept för att balansera upp dig inför vintern!
Av utrymmes skäl får du hämta recepten på "Slide Share" klicka här:
Meny för 8 dagar
 
Väl bekomme ! 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

© 2023 by Yoga by the sea. All rights reserved

  • Twitter Clean
  • w-facebook