Kundaliniyoga

 

 

• Yoga betyder förening mellan kropp och själ.
• Kundaliniyoga är en yogaform som ursprungliga kommer    från Indien.
• Kundaliniyoga utövades av en sluten krets och lärdes ut från en Mästare till ett fåtal elever.
• En man vid namn Yogi Bhajan utvandrade 1969 till USA då han fått till sig att han skulle sprida Kundaliniyogan till väst världen.

• Yogi Bhajan utbildade lärare och de flyttade sedan till Europa och andra delar av världen för att sprida yogan.
• Idag utövas Kundaliniyoga över hela världen och finns tillgänglig för alla.

Vad utmärker Kundaliniyoga?

I Kundaliniyogan får du tillgång till yogans alla tekniker redan som nybörjare, andning, kroppsrörelse, avslappning och meditation.
Varje pass genomförs med samma grundstruktur.
• Tona in med Mantrat: Ong Namo Guru Dev Namo 3 gånger.
Mantrat betyder: Jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen. Mantrat centrerar upp kropp och sinne och talar om att det är dags för en stunds yoga.

• Vi gör ett Yoga pass som kallas för Kriya. Det finns 6000 olika Kriyas och varje pass har ett bestämt syfte ex ett pass för ryggraden. Det är viktigt att följa instruktionerna och göra övningarna i rätt ordning för att Kriyan ska ha den effekt den beskriver.

• Efter passet är det dags för en vila på 8-15 minuter. Du lägger dig i ”dödmans ställning” på rygg, placerar armarna utefter kroppens sidor och vänder handflatorna upp mot taket. Jag guidar dig ner i djupavslappning och spelar sedan på Gongen vars toner och vibrationer för dig till djup avslappning.

• Efter avslappningen avslutas passet med en meditation. Meditationen kan bestå av andningsövningar eller mantrasång.Kundaliniyogan använder sig av speciella mantran som påverkar våra energibanor i kroppen och får oss att må bra!

• Passet avslutas med att ”Tona ut” med tre långa Sat Nam.
Yogaövningarna vi gör mjukar upp kroppens muskler, stärker dig fysiskt och ökar energiflödet i hela kroppen. Du arbetar hela tiden utifrån din kropps förmåga och begränsningar vilket gör att nästan alla kan delta! Det går ganska fort att arbeta upp smidigheten i kroppen när man börjar göra Kundaliniyoga kontinuerligt. Kroppsövningarna förbereder dig inför meditationen, gör att du lättare kan gå in i ett meditativt tillstånd. Meditation är som en inre rengöring där du kan frigöra dig från gamla invanda mönster i ditt liv! Meditationen ger dig tillfälle att gå djupt in i dig själv och känna in vad som är viktigt och betydelsefullt i ditt liv.
 

Mina tankar:

 

Kundaliniyogan är som en outömlig skattkista med Kriyas (yogapass) och meditationer! Den personliga utvecklingen tar aldrig slut! Bakom varje hörn finns en ny upplevelse en ny insikt som gör att jag kommer djupare och djupare in till mitt sanna jag, den jag är utan alla präglingar och inlärda beteenden från barndomen och livet. Kundaliniyogan öppnar dörrarna till att se verkligheten precis som den är och acceptera livet. Kundaliniyogan är min väg för att känna lycka i det lilla, ha förmågan att slappna av även när det stormar omkring mig. Alla inlärda rädslor som inte har med verkligheten idag att göra släpper taget om mitt sinne mer och mer vilket öppnar upp för möjligheten att njuta av livet och ha tillit till att allt är omhändertaget! Inte minst så är Kundaliniyogan och dess visdom ett fantastiskt sätt att hålla kroppen och sinnet friskt och vitalt!
 
Länk till en bra artikel om Kundaliniyoga och lite historik!

 

 


 

1/1